Prvič v šolo

Še danes se spominjam svojega prvega šolskega dne. No, po resnici povedano se najbolj spominjam malice. Indijanček in pingo sok v tisti vrečki. Pa rumena rutica, še cel teden sem jo nosila povsod, da ja sosedova Micka ne bi pozabila, da sem že velika šolarka in ne več mali vrtičkar. Nasplošno me na šolo vežejo lepi spomini. Nekaterih učiteljic ne bom nikoli pozabila, ker so bile veliko več kot “le” učiteljice. Do neba sem hvaležna za njih in za vse, kar so mi dale. Le koliko otrok gre letos prvič v šolo? Upam, da bodo na šolo imeli lepe spomine.

Prvi šolski dan ni pomembna prelomnica le za otroke, temveč tudi za starše. Ko gre otrok prvič v šolo, je ta dan prežet s čustvi. Mamice potočijo kakšno solzo, očetje se hrabro držijo, oboji pa žarijo od ponosa. In prav užitek je gledati male nedobudneže, ki so kar malo važni, ker bodo prvič kot šolarji prestopili šolski prag.

Prisotna je tudi skrb, bo vse ok, mu/ji bo všeč? Bodo učiteljice res tiste prave? Kaj pa, če bo šlo kaj narobe?

Ne glede na vse, so zelo pomembne naslednje stvari …

Opora

Šolsko okolje je za otroka velika in pomembna sprememba. Novi sta učiteljici (ali učiteljica in vzgojiteljica), novi so sošolci in nova so pravila. Otroci iščejo svoje mesto, sklepajo nova prijateljstva in včasih se počutijo odrinjene, ker je najboljši prijatelj Jure našel veliko novih prijateljev. Miha pa je zaradi tega žalosten in mu šola ni več všeč. Pa tako zelo se jo je veselil celo poletje. Malčki so v tem obdobju zelo občutljivi in potrebujejo oporo in veliko pogovorov, da sprejmejo in razumejo določene stvari.

Samostojnost

Kot velik prvošolček lahko Miha svojo torbico nosi v šolo in domov SAM. Prav tako se lahko SAM tudi obleče in obuje. Manjša nadloga so vezalke, ampak do decembra bo že pravi strokovnjak v zavezovanju, če bo to le dovolj treniral. Tudi, ko se kdaj mudi, naj bo samostojen in stvari, ki jih zmore in lahko počne sam, stori sam. Otrokom je to zelo pomembno in kako zelo ponosni so na vse svoje dosežke. Tudi domača naloga je njegova in jo zmore napisati sam. Naj ve, da mu je nekdo na voljo, če potrebuje pomoč, to pa je tudi dovolj. Naj naloga ne postane nadloga.

Pričakovanja

Vsi starši od svojega otroka pričakujemo veliko in tako je čisto ok. Pa vendar je pri tem potrebna zdrava pamet. Otroci so še vedno otroci in pri teh letih NE potrebujejo pet dejavnosti. Naj obiskujejo eno ali dve in se tema posvetijo, preostanek pa naj namenjo igri, sproščanju in otroški razigranosti.

Zgled

Vsi vemo, da so otroci prave gobe, ki vpijejo vse kar vidijo in slišijo. Ves čas nas opazujejo in posnemajo. Zato naj bodo besede hvala, prosim, dober dan, nasvidenje in oprosti tiste, ki jih ne bo težko izreči.

Lep in uspešen začetek šolskega leta.

*Napis Domek dobiš v spletni trgovini Moj vibe.

Pozdravček,

Priporočam ti še naslednje objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.